Läkartidningen rapporterar om en spansk studie som visar att individer som äter medelhavskost inte drabbades av depression i samma utsträckning som individer som inte äter medelhavskost. Förekomsten av depression är lägre kring medelhavsområdet och författarna fann det osannolikt att vädret förklarar detta och undersökte om kosten kunde förklara välmåendet. Anledningen till att medelhavskosten skulle kunna minska depressionsrisken återstår att förklara.
DN skriver ”Fettsnålt höjer humöret” och syftar på en australiensisk studie som jämfört lågkolhydratkost med lågfettkost. Efter ett år på de olika dieterna var viktnedgången lika mellan de båda grupperna. De som gick på lågkolhydratkost hade däremot inte, till skillnad från de som ätit lågfettkost, förbättrat sitt humör i och med viktminskningen utan var lika deppiga som innan dieten startade. Författarna förklarar resultaten med att högt kolhydratintag höjer serotoninhalten i hjärnan medan fett och protein minskar hjärnans serotoninnivåer. Serotonin är en signalsubstans i hjärnan som medför välbefinnande och lugn.
Det finns även sportdrycker som tagit fasta på möjligheten att påverka hjärnans signalsubstanser. Vissa sportdrycker innehåller, utöver socker och salter, även grenade aminosyror. De grenade aminosyrorna konkurrerar med aminosyran tryptofan om upptag till hjärnan. Tryptofan i sin tur är ett förstadium till serotonin vilket alltså signalerar bland annat lugn och föreslås vara en av anledningarna till central/mental uttröttning i samband med träning, det vill säga att man tappar sug, drive och förmåga att koncentrera sig. Grenade aminosyror medför minskat tryptofanupptag till hjärnan och därmed minskad serotoninproduktion. Sänkt serotoninhalt har visat sig förbättra prestationen medan en hög serotoninkoncentration leder till försämrad prestationsförmåga.
1 kommentar:
intressant,tack//MR
Skicka en kommentar