Varje år får cirka 7000 svenska kvinnor diagnosen bröstcancer. Bröstcancer är den vanligaste cancerformen bland kvinnor i västvärlden och var nionde svensk kvinna drabbas.
Tidigare studier har tillskrivit kosten en stor betydelse när det gäller uppkomsten av cancer. Runt 35% av cancerdödligheten tillskrivs, och kan därmed förebyggas av, våra kostvanor. När det gäller bröstcancer så har man bland annat undersökt kopplingar till fettintag och glykemiskt index (GI). Olika studier ger emellertid motstridiga resultat. Att renodla effekten av enskilda kostfaktorer när det gäller canceruppkomst är svårt.
Det enda kostfaktorerna som tydligt påverkar bröstcancerrisken är alkoholintag och övervikt. Redan vid måttliga mängder alkohol ökar risken att insjukna i bröstcancer. Vid ett till två mindre glas alkohol per dag har man sett en 32 procent högre risk att utveckla den vanligaste bröstcancerformen. Övervikt hos yngre kvinnor är kopplat till en minskad risk för bröstcancer medan övervikt efter klimakteriet ökar risken för bröstcancer./MittVal bloggen
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar